web analytics

Se och göra i Alingsås

Alingsås är ingen stad som baserar sin turistverksamhet på ett sprudlande nattliv och actionfyllda upplevelser och aktiviteter – snarare tvärtom. Alingsås är en mysig stad där kultur och naturupplevelser sätts i främsta rummet. Självklart finns emellertid många bra restauranger samt även ett brett utbud av kvällsliga aktiviteter med barer, pubar och uteställen.

I Alingsås stadskärna, som består av en gammal bebyggelse med trähus, gårdsgator och mysiga torg, finns många butiker, caféer och uteserveringar. Under sommarmånaderna tycker lokalbefolkningen om att röra sig i sin stad vilket gör att det är mycket liv och rörelse i stadens centrum.

Jonas Alströmer är Alingsås mest kände invånare om man ser till historien. Alströmers stora livsgärning, företaget Alingsås manufakturverk, var en stor anledning till Alingsås utveckling på 1700-talet. För gemene man är Alströmer dock mer känd som den person som populariserade potatisen i Sverige. Innan Alströmer utvecklade storskaliga metoder för potatisodling var det många som var skeptiska till denna nyhet. Under en tid var det faktiskt mer populärt att röka potatisen än att äta den! Idag finns flera sevärdheter i Alingsås som har kopplingar till Alströmer, bland annat Nolhaga slott. Beger man sig till något av stadens många caféer kan man prova på Alströmerkaka eller Alströmertårta.

Bland kulturella sevärdheter i och omkring Alingsås finns mycket att välja mellan. I centrala Alingsås ligger Nolhaga park – ett givet besöksmål för såväl Alingsåsborna själva som för turister. Har man möjlighet att använda egen bil, alternativt tar en tur med Anten-Gräfsnäs museijärnväg, kan man ta sig till området Anten-Gräfsnäs. Här ligger en vacker park och ett slott. Gräfsnäsparken är det främsta besöksmålet i Alingsås kommun.

Bland andra sevärdheter i och omkring Alingsås kan nämnas ”Republiken Risön”, som består av ett antal öar i sjön Mjörn, och Karin Boyes sten. Ljusfestivalen Lights in Alingsås, som anordnas på hösten varje år, är ett evenemang som kan rekommenderas.

Boende i Alingsås

Alingsås är en ganska liten stad med sina cirka 25 000 invånare i tätorten. Det betyder dock inte att utbudet av boendealternativ är särskilt begränsat. I Alingsås kan man välja mellan såväl exklusiva hotell som vandrarhem, enklare B & B och stugbyar. För ett mer exklusivt boende kan man med fördel välja First Hotel Grand Alingsås, som är ett fyrstjärnigt hotell med anor från början av 1900-talet. Ett annat populärt hotell, dock med en något lägre standard, är Lilla Hotellet.

I samhällena omkring Alingsås, bland annat Tollered och Hjälmared, finns flera utmärkta vandrarhem för den besökare som vill bo nära naturen och som vill ha goda möjligheter att ge sig ut på vandringar eller fisketurer. Faktum är att Alingsås kommun är en av de vandrarhemstätaste kommunerna i Sverige.

Att ta sig till Alingsås

Alingsås har goda kommunikationer med omvärlden, både med tåg och med bil. Alingsås järnvägsstation öppnade redan 1857 som en av de första stationerna på Västra stambanan. Läget mitt på stambanan gör att det går utmärkt att ta tåget till Alingsås både från Göteborg och Stockholm. Sträckan mellan Göteborg och Alingsås trafikeras även av regionaltrafiken i Västtrafiks försorg.

Motorvägen E20 passerar rakt igenom staden. Det gör att det bara tar ungefär en halvtimme att resa till eller från Göteborg med bil eller buss. Länsväg 180 löper genom Alingsås och ansluter staden med bland annat Borås i söder.

Vill du få exklusiva hotellrabatter?

Det är helt gratis och vi lovar att ni sparar pengar på er bokning!

Vi kommer aldrig att sälja vidare er epost. Din trygghet är prioriterad.